Sommarens böcker: Innan helgen är över

En annan bok som jag lyckades beta av under sommaren är Innan helgen är över av Kerstin Lundberg Hahn. Hon är en svensk författare som skrivit böcker för både äldre och yngre barn och ungdomar. Vi hade förmånen att få ha Kerstin på besök på vår skola för en tid sedan. Hon läste då ett stycke ur boken hon höll på att skriva (den var alltså inte klar än). Det blev den här boken.

Det är sista helgen på sommarlovet, och Stella är på väg till landet med sin storasyster Jorun och hennes pojkvän Herman. I en dimmig kurva står det plötsligt någon mitt på vägen. Jorun, som kör bilen, bromsar så hårt hon kan, men kan inte hindra att de kolliderar med personen på vägen. De går ut för att se vad som hänt, men Herman tvingar tillbaka Stella och Jorun i bilen, och de kör iväg. Han menar att bilen som de nyss kört om snart kommer att hitta och hjälpa den de körde på.

När de väl är framme i stugan kan inte Stella släppa det som hänt. Herman blir mer och mer kontrollerande över tjejerna, tar deras mobiler och vill veta vem de kontaktar.

Plötsligt dyker någon upp utanför stugan. Stella tror att det kan vara figuren de körde på. Men han kan väl inte vara där? Eller? Samtidigt blir Herman mer och mer paranoid och kontrollerande, vad händer när han till slut brister?

Innan helgen är över är en riktigt spännande bok, en thriller som nästan gränsar mot rysare. Det finns ett bra driv i boken, den håller läsaren på spänn hela vägen igenom medan man undrar vad som egentligen händer runt stugan där de tre ungdomarna är ensamma. Jag tycker att den här boken är ett klart kliv uppåt från Kerstin Lundberg Hahns förra bok för ungdomar, Barnkolonin. Den var bra, men den här är strået vassare.

//Björn


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget