Roald Dahl 100 år

Författarfoto: Ornelund A/S, taget från alex.se
Idag skulle den brittiske författaren Roald Dahl fyllt 100 år. Vi firar och minns denna stora författare med en liten utställning i biblioteket.

Roald Dahl föddes 13/9 i Wales. Båda hans föräldrar kom från Norge. Han gick på en internatskola som han inte trivdes på och hoppade av skolan när han var 18 år. Istället reste han till Afrika och jobbade där för oljebolaget Shell. När Andra världskriget utbröt tog han värvning i Royal Air Force som stridsflygare. Han blev nerskjuten i Libyen, men gick åter ut i kriget efter att ha legat på sjukhus. Efter att ha blivit sårad en gång till flyttades han och började arbeta i Washington. Där började han också få sina historier publicerade.

Ett av Roald Dahls kännetecken som författare, ett "sinne för det makabra, bisarra och oväntade", dyker upp i hans första novellsamlingar Någon som du och Puss, puss. Novellerna växlar mellan att vara skräckberättelser och mer verklighetstrogna kriminalberättelser, ofta mer överraskande slut. På 1960-talet gick han över till att skriva för barn och ungdomar.

Några av hans mest kända verk för barn och unga är Kalle och chokladfabriken, SVJ och Häxorna, som samtliga blivit film.


Källor:
alex.se
Nationalencyklopedin, Roald Dahl. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/roald-dahl

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget