Boktips - Legend-serien

 Legend-serien består av Legend, Prodigy, Champion, Livet före Legend och Rebell


 Förlag: Modernista

Legend utspelar sig i en avlägsen framtid där naturkatastrofer helt har ändrat världsbilden. Antarktis och Afrika är världsmakter och USA finns inte längre. I dess ställe finns istället två krigande makter, Republiken i väst och Kolonierna i öst. Republiken har blivit en militärdiktatur och livet där är inte enkelt. Befolkningen blir förtryckt genom hot, våld och propaganda. Alla medborgare måste dessutom på sin tionde födelsedag genomgå en prövning, som avgör vilka möjligheter man kommer att ha till utbildning och arbete. De som lyckas bra får massor av chanser för framtiden, medan de som lyckas dåligt får leva i slummen eller skickas till fronten.

I böckerna får vi både följa Day, en ökänd motståndskampe, och June ett underbarn som utbildas för att tjäna republiken. Alltså två sidor av samma verklighet. Det är inte förrän deras vägar möts som de inser att allt inte är så svart och vitt som de alltid har trott. June börjar inse att allt som Republiken säger inte är sant, medan Day får se att inte alla som jobbar för Republiken är onda. De har också helt olika synsätt. June tror på Republiken och vill göra förändringar inifrån, medan Day kämpar för att störta Republiken så att någonting annat kan ta dess plats. Men vem har rätt och hur kan de använda sina erfarenheter och talanger för att nå dit? Från Legend till Champion får vi följa Day och June på deras väg mot en bättre framtid. Men de förlorar mycket på vägen och det är inte alltid så lätt att glömma och förlåta.

Legend kom ut första gången 2011 och har blivit något av en modern klassiker inom den gren av sci-fi-litteraturen som brukar kallas för dystopier. Serien var egentligen tänkt att avslutas med Champion, men varken läsarna eller författaren kunde släppa karaktärerna och världen som de lever i. Livet före Legend består av två kortare berättelser som utspelar sig flera år innan Legend och ger en inblick i den vardag som Day och June levde i innan deras vägar möttes. Det senaste tillskottet i serien är Rebell som tar vid där Champion slutar och visar vad som hände sedan. Blev det ett lyckligt slut för June och Day, eller var slutet bara ännu en början? Läs för att ta reda på det.

Böckerna finns både på svenska och engelska och de finns både som ljud- och e-böcker i Biblio-appen och på https://sormland.elib.se/

Trevlig läsning!

//Therese, skolbibliotekarie

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget