Recension: Fågelflickan

Fågelflickan är en ny bok av Johanna Nilsson, som skrivit flera lättlästa böcker på sistone, bland annat Nästan som Zlatan och Kanske som Zlatan. Den här korta, lättlästa berättelsen handlar om Minna, som en gång tävlade med en kompis om vem som kunde gå ner fem kilo på kortast tid. Kompisen slutade efter en vecka, men Minna fortsatte och fortsatte. Nu har hon bestämt sig för att bli en Fågelflicka, så tunn att hon kan flyga iväg från allting. Hon berättar historier om Fågelflickan för sin lillebror Tom, och Tom bestämmer sig för att han ska bli en Fågelpojke och följa med henne.

Johanna Nilsson har en fin förmåga att med väldigt få ord ge oss som läsare väldigt mycket. Det här är en lättläst bok om en väldigt viktigt ämne: anorexi och vad som händer med någon som försöker gå ner alldeles för mycket i vikt och inte vill äta. Vi får en bild av Minna som ser sig själv som äcklig om hon äter, men när Tom också tänker sluta äta börjar hon inse att det inte går att hålla på så här längre.

Fågelflickan var en väldigt stark historia, men samtidigt kände jag hopp när jag läste den. Relationen mellan Minna och hennes lillebror Tom var också fin, man känner verkligen att de tycker så oerhört mycket om varandra. Rekommenderas varmt.

Betyg: 8/10

//Björn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget