Bokrecension - Tårar i havet

Tårar i havet är en historisk skönlitterär bok, en roman och en ungdomsbok skriven av Ruta Sepetys. Boken handlar om fyra ungdomar med fyra olika hemligheter som tar sig igenom en vinter 1945 i Tyskland tillsammans, alltså under andra världskriget. Ungdomarna heter Florian, Alfred, Joana och Emilia. 



De fyra ungdomarna kommer alla från olika länder och bakgrunder. De alla är på flykt enskilt men deras vägar korsar varandra. De flyr från de sovjetiska trupperna som kommer närmare. Emilia är 15 år och kommer från Polen. Hon träffar Florian som räddar henne från att bli skjuten av en rysk soldat. Florian är en ung man och preussisk. Joana kommer från Litauen. Hon flyr med 14 andra flyktingar som senare träffar Florian och Emilia. Alfred är en tysk soldat som jobbar i Gotenhafen där de alla senare träffar honom på båten Wilhelm Gustloff. Denna båtresa ska bli det sista av deras färd innan de kan leta upp släkt och familj. På båten händer massvis av saker. Men det värsta som ingen förväntade sig, kommer att hända. 

Tårar i havet är en känsloladdad bok. Boken har lite romantik i sig vilket jag gillar då man också kan läsa om en kärlekshistoria mitt i allt kaos. Man får läsa från allas perspektiv noggrant, precis som om det bara skulle vara en enda huvudperson. Men också för att den är väldigt innerlig, då det är väldigt hemska saker som sker, som folk har fått gå igenom i det verkliga livet. 

Därför får boken 10/10 i betyg. 

//Lina 9G1

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget