Höstlovstips del 2: humor, kärlek och allvar

Del två i våra höstlovstips fokuserar mer på kärlek och humor!

Den nya romanen Ingenting och allting handlar om Maddy, som lider av en ovanlig sjukdom som gör att hon är allergisk mot nästan allting. Som ett resultat av det går hon i princip inte ut utan är hemma, läser böcker, umgås med sin mamma och en sköterska som tar hand om henne. När så Olly flyttar in i huset bredvid inser Maddy efterhand att hon måste ge sig ut och träffa honom, oavsett hur farligt det är.

Charlotte Brontës klassiker Jane Eyre handlar om Jane som bestämmer sig för att ta kontrollen över sitt eget liv efter att hennes släktingar skickat henne till en skola för fattiga. När hon blir lärare på en fin gård träffar hon mr Rochester, som hon blir kär i. Problemet är att han är rik och hon är fattig, och vilka hemligheter ruvar egentligen gården på? En riktig klassiker!

Humor som fungerat i många år är Sören Olssons och Anders Jacobssons serie böcker om Bert. En gång i tiden fick Bert en dagbok som han, trots att han egentligen inte vill, börjar skriva i. Snart är den fylld av betraktelser och mer eller mindre galna upptåg som han och vännerna är med om. Bland annat finns Åke, Lill-Erik och Klimpen alltid i närheten.

Lite nyare humor finns i serien Nikkis dagbok, om Nikki som beskriver sin värld med skolan och vänner och hennes kamper med skolans drottning Mackenzie. I stil och upplägg är böckerna lika Dagbok för alla mina fans-serien, men är ingen kopia rakt av när det gäller humor och innehåll.

Ett annat tips, som inte är humoristisk men väl en viktig bok, är Anne Franks dagbok, som Anne Frank skrev på medan hon och hennes familj gömde sig undan nazisterna under Andra världskriget. Boken är viktig och man får verkligen känslan av hur det är att leva som gömd.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget