Recension: Pojkarna

Pojkarna av Jessica Schiefauer


Tillbaka till bloggen

Boken handlar om Kim, Bella och Momo. De är fjorton år och bästa vänner. Tillsammans ordnar de maskerader där de klär ut sig i de mest fantasifulla kostymer de kan. Samtidigt är de rädda för att inte få vara barn längre, att växa upp i en värld där pojkarna har all makt, och tjejerna inte kan göra någonting.

Allt ändras när Bella får hem ett konstigt frö, som hon sår i sitt växthus. Den växten har stora säckar med sav, som tjejerna tar i sitt te och dricker. Då förvandlas de till pojkar. Tillsammans upptäcker de en helt annan värld, killarnas, och de märker att de blir behandlade annorlunda när de är pojkar. Bella och Momo vill inte förvandla sig igen, men Kim känner att hon behöver det. Killarnas värld lockar, och där finns också Tony, som hon vill vara nära.

Men kan hon förklara för honom att hon egentligen är en tjej? Dessutom börjar Tony dra in Kim i olika kriminella grejer. Momo och Bella vill att hon slutar förvandla sig, men Kim smyger in i växthuset och stjäl sav från växten. Till slut tar hon så mycket att den långsamt börjar dö.

Jag tycker att den här boken är ganska bra. Den har ett väldigt bra språk, den är lätt att förstå, och Jessica Schiefauer skriver på ett sådant sätt att man verkligen vill fortsätta läsa. Historien tycker jag känns lite konstig. Tjejerna förvandlas till killar genom att dricka av en växt, och de tycker inte att det är så konstigt. Killarna i boken framställs ganska negativt. De är antingen kriminella eller är bara ute efter tjejer. Jag hoppas att verkligheten är lite bättre än så.

Det finns en del bra som man kan diskutera efter att ha läst boken, som hur det egentligen är att vara kille och tjej, hur killar och tjejer är mot varandra. Språket i boken är mycket bra, men det finns saker i själva historien och i hur personerna beskrivs jag inte riktigt tycker fungerar.

Mitt betyg för boken blir 6 stjärnor av 10 möjliga.

Recension av Björn Hellberg

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget