Recension: De försvunna

De försvunna av Celia Rees

De försvunna (pocket) 
Tillbaka till bloggen

Boken handlar om några ungdomar i England som går på en skola som heter Campbell Roberts School. De arbetar med skoltidningen som tyvärr säljer rätt dåligt. Chefredaktör på tidningen är Cassie 17 år, en söt och populär tjej. Jake är ett år yngre, blyg och tystlåten, och jobbar som tidningens fotograf. Så börjar en ny kille på skolan; Frasier, lång, mörk och med en mystisk bakgrund. Frasier har en idé på hur de ska få tidningen att sälja bättre.


Hans förslag går ut på att de ska skriva om övernaturliga saker som hänt på skolan och i staden där de bor. En del saker hittar de på själva och en del är gamla spökhistorier som eleverna brukar berätta för varandra. Många handlar om försvunna barn och om gångarna som finns under hela staden. Men tänk om det faktiskt finns någon sanning bakom alla gamla spökhistorier…?



Plötsligt anmäls ett barn saknat och när sedan Jakes lillasyster Amy också försvinner visar det sig att ungdomarna kan vara de enda som har möjlighet att lösa mysteriet med de försvunna barnen. Men det är bråttom…

Jag tyckte boken var riktigt bra. Det var spännande att läsa spökhistorierna som olika människor i boken berättade. Särskilt när man började förstå att en del nog hade hänt på riktigt. Eftersom det handlade om en skola i nutid så kunde man känna igen sig ganska mycket. Det gjorde att det kändes mer verkligt när det började hända övernaturliga saker. Det var också en del romantik i boken, det var bra, så att det inte bara var hemska saker som hände.



Det som var mindre bra var att det tog lite för lång tid innan det riktigt spännande började. En del av de saker som hände precis på slutet var också lite för overkliga för min smak.



Språket i boken är inte särskilt svårt att förstå och många bra beskrivningar gör att man kan leva sig in mer och att det blir mer spännande. Det hoppar mellan de olika personerna i boken ibland, men jag tyckte ändå inte att det var svårt att följa med.


Jag tror att bokens budskap är att man ska vara rädd om sina vänner. Om man håller ihop även när det blir svårigheter kan man klara mer än man tror. Jag tror att boken kan passa från ca 12 år och uppåt. Den kan nog passa lika bra för killar som för tjejer.
Boken får 7 stjärnor av 10 möjliga
 Recension av Åsa Bergström

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget