Boktips - Patriarkatet faller

 Patriarkatet faller av Marta Breen och Jenny Jordahl.

Förlag: Natur & Kultur

I den här boken får vi veta mer om sexismens långa historia och de som i alla tider har kämpat mot den. Boken är full av fakta och viktiga personer, men känns ändå inte tung att läsa. Detta beror mycket på bokens upplägg som påminner mycket om ett seriealbum. Boken är full av både bilder och humor, vilket gör den både intressant och rolig att läsa.

I boken får vi lära oss att ett patriarkat är ett samhälle där män står över kvinnor och bygger därmed på sexism, att kvinnor ansetts sämre än män. Kvinnor har å grund av detta tankesätt inte fått samma möjligheter till utbildning, jobb eller frihet. De har tvingats stanna hemma och ta hand om hushållet och barnen, oavsett vad de egentligen har velat göra. De här tankegångarna har funnits sedan antikens Grekland och bygger på väldigt konstiga idéer om hur människan fungerar. Men redan på den tiden fanns det de som tyckte att män och kvinnor ska vara jämlika, som Platon till exempel. Oftast har dock kvinnor fått kämpa för själva. Och det har de gjort, i många olika länder, kulturer och tidsperioder. Men de har då oftast blivit både förlöjligade och dödade för att de stått upp för sina rättigheter. Här lyfts dessa kvinnor fram och det visa i både ord och bild vad de gjort och vilket motstånd som de har mött.

Så om du vill veta mer om varför världen har set ut som den gjort när det gäller synen på kvinnor och män, samt vilka som kämpat för att förändra det, är det här helt rätt bok.

 

Trevlig läsning!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips: Pojken på bergets topp