Slaget om Salajak

Nu har jag äntligen lyckats läsa klart Slaget om Salajak, har haft den liggande ett tag. Den är skriven av Johan Theorin, som kanske mest är känd för att skriva deckare, och är den första delen i serien "Krönikan om Jarmaland". Nu har han skrivit en bok som ligger nånstans mellan att skilda 1300-talet och fantasy. Och det är riktigt bra!

Historien grundar sig i den verkliga världen, men väsen som hwitrer och sjöormar existerar i den. Vi får följa tre bröder, Samuel, Niklis och Jöran Egg. I ett bråk råkar deras tyranniske och alkholiserade morbror dö. Samuel och Niklis bestämmer sig då för att ge sig av och gå med i en stridshär som ska slåss mot hwitrerna, som terroriserar människor och äter deras kött. Jöran ger sig också av och hamnar hos Hasveros Visman, som har oklara mål med sin färd. Jöran och Hasveros sätter efter hären i ett försök att komma ikapp dem så att Jöran kan återförenas med sina bröder. Samtidigt håller den unga Lovisa på att väcka Ormen som lever i Storsjön.

Det här är en fartfylld berättelse som berättas ur flera vinklar. Vi får följa de tre bröderna och Lovisa, men även några av hwitrerna får lite mer karaktär under bokens gång. Jag gillar den! Theorin lyckas blanda det verkliga med fantasyn på ett väldigt bra sätt - det är självklart för alla inblandade att hwitrerna och Ormen i Storsjön finns (även om vissa inte tror riktigt på den senare). Marschen upp till norr där hwitrerna lever följs att ett stort slag där ingen går säker. Jag ser verkligen fram mot del två!

//Björn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget