Recension: Koll på läget

Tadeusz, eller Chick som han kallas av de allra flesta, är nervös för mycket. Han har krav på sig själv, på hur han borde vara och bete sig, och han upplever att hans pappa har krav på hur han ska vara och vad han ska bli när han blir äldre. Han har hittat ett sätt att lugna ner sig när det blir för mycket: han tar fram ett papper och skriver en lista på vad som ska göras, och i vilken ordning. Att skriva själva listan gör honom lugnare igen och han kan börja tänka klart.

Chick har flera grejer på gång: dels finns Audrey, som han tycker väldigt mycket om. Hon har fått reda på hans grej med listor, och han är rädd att hon inte ska tycka om honom längre. De två ska dessutom tillsammans vara med som ett lag i skolans debattävling, vilket är ytterligare en sak som gör Chick nervös. Chick känner också att hans pappa inte är nöjd med honom, vilket inte gör saken bättre. När debattävlingen närmar sig börjar det bli mycket för Chick.
 
Alex van Tols Koll på läget handlar om något som säkert många känner igen sig i: vad som händer när det blir för mycket och hur man gör för att handskas med det. I Chicks fall kanske det inte räcker med att bara skriva listor till slut. Boken är lättläst, tänkvärd och har en del humor. För mig hade den gärna fått vara några sidor längre, så jag som läsare lärt känna karaktärerna i boken lite bättre, men den fungerar ändå utan problem. Bokens framsida känns kanske lite tråkig, men den passar innehållet bra. Men det är på det hela taget småsaker. Själva historien fungerar bra som den är.

Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget