Sommarboktips: Askfödd

Det börjar närma sig sommarlov, så jag tänkte ge några tips på böcker att läsa under sommarens lata dagar! Först ut är Askfödd av Sabaa Tahir.

Välkomna till Blackcliff. Skolan för framtida krigare, där en av eleverna, efter de hårda Prövningarna, ska bli kejsare. Det är den hårda värld som Elias Veturius lever i. Han är en Mask - en krigare med en mask av silver. Elias har planer på att fly från armén och hitta sin egen väg i livet, men han är en av dem som kommer att genomgå Prövningarna, tillsammans med sin vän Helene och de två bröderna Marcus och Zak. En av dem kommer att bli kejsare. En kommer att bli Törnskata, kejsarens ständiga medhjälpare. För de två andra väntar döden.

Till Blackcliff kommer Laia som spion. Hennes bror har blivit tillfångatagen och hålls inspärrad. Hon har gått med på att hjälpa motståndsrörelsen som kämpar mot Imperiet för att de ska hjälpa henne hitta sin bror. Hon får arbete som slav under den grymma Kommendanten, som också är Elias mor. Medan hon försöker samla information så diskret hon kan korsas hennes vägar med Elias. Känslor börjar direkt uppstå mellan dem, vilket gör Helene vansinnig på ett sätt som Elias inte förstår. Till slut måste han välja mellan Prövningarna, Imperiet och sin egen frihet.

I Askfödd får vi följa Elias och Laias snåriga vägar genom Blackcliff, genom Prövningarna och i sökandet efter Laias försvunna bror. Boken är fylld med karaktärer som känns unika, och boken lyckas bra med att bygga upp världen i och runt Blackcliff. Bitvis är det en riktigt våldsam bok, sammantaget är det mycket spännande och en bra start på fantasyserien. Jag väntar med spänning på bok nummer två!

//Björn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips: Pojken på bergets topp