Boktips - Grim

 Grim av Sara Bergman Elfgren.

Förlag: Rabén & Sjögren. Omslag: Karin Johansson, Lina Neidestam.

I den här boken får vi följa in i dödsmetallens värld. Kasper har växt upp i den. Hans pappa var med i Dark Cruelty, ett av de första och största banden i den svenska dödsmetallscenen på åttiotalet. Själv är Kasper inte musikalisk, även om han ändå är hårdrockare. Hans passion ligger istället i att teckna. Ändå känns det ibland som att han lever i sin pappas skugga, och även i skuggan av bandets sångare som Kasper är döpt efter. Den äldre Kasper, som kallade sig Grim, var en mytomspunnen gestalt som dog ung under mystiska omständigheter. Nu när Kasper börjar närma sig den ålder som Grim var när han dog börjar han fundera mer över vad som faktiskt hände sin namne. Han börjar drömma mardrömmar om Grim, som han inte kan låta bli att rita av. Idén väcks om att låta sitt gymnasiearbete handla om teckningarna och vad han kan ta reda på om Grim.  

Samtidigt får vi även följa Kaspers nya sommarjobb i spökhuset på Gröna Lund. Där lär han känna nya vänner och inser att de vänner som tidigare övergett honom hade fel, inte han. Sveket från de gamla vännerna ledde Kasper in i en svår depression som han nyligen lyckts ta sig ut ur. Han måste hitta en ny väg framåt, och den verkar föra honom närmare Grim. För även denna Kasper hade demoner som förföljde honom. Frågan är bara om de kom inifrån honom, eller från en annan mörkare plats.

Det här är en bok om att hitta sitt själv, att följa sina passioner men också om hur det kan gå om man låter dem ta över hela ens liv. Vi får följa Kasper och Grim, men även alla runtomkring dem som oroar sig och försöker att hjälpa till. Det är en väldigt känsloladdad, men även spännande bok med skräckinslag. Den utspelar sig dessutom i samma värld som Norra Latin av samma författare. 

Trevlig läsning!

 //Therese, skolbibliotekarie

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips: Pojken på bergets topp