Boktips - Gruvan

 Gruvan av Sara Lövenstam.

 Förlag: Lilla piratförlaget

Boken handlar om Ellen som måste spendera sitt sommarlov i en stuga på Utö, något som hon inte direkt såg fram emot. Hon kommer ju trots allt att vara där med sina två störiga storasyskon, sin pappa och Sofia – pappas nya flickvän. Ellen vill absolut inte ha något med Sofie att göra, hon ville inte att hennes föräldrar skulle skilja sig och hon vill inte ha en ny mamma.

För att få något annat att tänka på bestämmer sig för att sova i skjulet på tomten. Hennes syskon börjar då skrämma upp henne med berättelser om Utöskräcken, ett otäckt spöke som man berättat om i evigheter på ön. Medan hon ligger i mörkret och lyssnar på alla ljud som blir ännu mer otäcka på natten. Men där i mörkret upptäcker hon någonting, en gömd bok. Och det är inte vilken bok som helst, utan en dagbok från en 12-årig pojke som levde för väldigt länge sedan. Medan Ellen försöker tyda den snirkliga handstilen får hon veta mer om pojken, Anton, och det liv som han levde. Det var en helt annan värld på den tiden, barn fick sluta skolan tidigt för att arbeta i gruvan på ön. Det var det ödet som väntade Anton, och han såg inte fram emot det. Anton drömde istället om att studera vidare och bli författare. Ellen får inte bara lära sig mer om hur livet var för länge sedan, hon får också lära sig mer om sig själv. Hon vill inte bli som Antons plågoandar, utan vara den som ger honom och andra gruvbarn en röst i nutiden. Men för att göra det kommer hon att behöva hjälp och den enda hon vet som är intresserad av böcker och historia är… Sofia.

Följ med Ellen på en resa bakåt i tiden till en vardag som såg helt annorlunda ut, medan hon upptäcker hemligheter som har legat gömda i åratal. Och se vad hon gör med vad hon upptäckt. 

Boken finns både som ljud- och e-böcker i Biblio-appen och på https://sormland.elib.se/ 

 

Trevlig läsning!

//Therese, skolbibliotekarie

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget