Boktips - Krigarens svärd

Magnus Chase: Krigarens svärd av Rick Riordan

 
Förlag: Bonnier Carlsen

Magnus är hemlös, vilket i sig är farligt. Men det är inte det som kommer att döda honom, inte om det stora eldsprutande monster som plötsligt dyker upp från ingenstans får bestämma. Men att dö ung är bara början på hans berättelse. Magnus visar sig vara son till guden Frej och han återföds därför i Valhall, omgiven av andra halvgudar och fallna hjältar. Han måste tillsammans med sina nya vänner, och några gamla som inte var de han trodde, sätta stopp för Ragnarök.


Rick Riordan fortsätter att modernisera de gamla myterna, en mytologi i taget. Efter de grekiska gudarna har han även skrivit om romerska, egyptiska och nu nordiska halvgudar. Den här gången har han också valt att vara mer inkluderande och bland karaktärerna i boken finns bland annat en halvgud som är intersex (barn till Loke förstås), en valkyria i hijab, en döv alv och en (manlig) dvärg som gått emot normen för hela sitt släkte genom att bli modedesigner. Boken tacklar också svåra ämnen som identitet, att hantera trauman, hemlöshet och döden. 


Serien är i tre delar och det här är den första. Eftersom böckerna utspelar sig i samma universum som Riordans andra böcker finns det detaljer som kopplar ihop dem. Till exempel att Magnus är kusin med Annabeth från Percy Jackson-böckerna. Så om du gillar Riordans andra böcker, eller bara vill läsa en riktigt bra, spännande och rolig bok är den här ett måste.

 


Trevlig läsning!


//Therese, skolbibliotekarie

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips: Pojken på bergets topp