Boktips - Vår blodiga historia

Vem har sagt att historia måste vara tråkigt? Den är ju trots allt full av intriger, krig, mord och allt annat som gör spännande filmer, tv-serier och böcker just det - spännande. Annika Meijer har i sin nya bokserie Vår blodiga historia tagit fasta på detta.


Förlag: Triumf förlag

I den första boken Digerdöd och förgiftad ärtsoppa får vi följa med i 6 episoder ur den svenska historien från mitten av 1300-talet till mitten av 1600-talet. Det var en hel del som hände under dessa 300 år. Det handlar om digerdöden, slaget om Visby, Gustav Vasas väg till makten, mordet på kung Erik XIV, skeppet Vasas korta första (och sista) färd och drottning Kristinas omtumlande abdikering. 


I uppföljaren Kalla kårar och maskeradbal får vi istället se närmare på 1600-talets mitt till slutet av 1700-talet. Även här händer det en hel del. Denna gång får vi veta mer om när den svenska armén intog Danmark genom att marschera över den frusna Östersjön, häxjakten, snapphanarna (banditer eller frihetskämpar - avgör själv), när Stockholms slott brann ner, slutet för Karl XII (och stormaktstiden) och den mest beryktade maskeradbalen genom tiderna (där ytterligare en kung gick ur tiden). 


Både böckerna har samma upplägg. De innehåller kortare berättelser om påhittade människor som placerats in i verkliga händelser ur historien. Efter varje berättelse finns det även en kort faktatext om den händelse som beskrivits. På så sätt får man både reda på vad som faktiskt hände och hur det kan ha varit att leva då. Det finns också fina svartvita illustrationer som gör det ännu lättare att leva sig in i handlingen.  


Trevlig läsning!
//Therese, skolbibliotekarie
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips: Pojken på bergets topp