Fjärde advent

Glad fjärde advent! Nu är det inte långt kvar till jullovet. Så varför inte passa på att låna med en bra bok över lovet?

Tallås finns det massor med serier (graphic novels på engelska) och manga både på svenska och engelska. Här är några exempel, så passa på att plöja en serie eller två under ledigheten! 

Death note av Tsugumi Oba 

Light Yagami är en väldigt uttråkad högstadieelev. Han hittar en anteckningsbok och upptäcker att alla personer som skrivs upp i boken dör.  Light börjar använda boken för att utrota all ondska i världen genom att döda alla brottslingar. Men det gör samtidigt honom till en brottsling som polisen, däribland det excentriska tonårsgeniet L och Lights egen pappa, försöker att stoppa.  

 

Tokyo ghoul av Sui Ishida 

Serien handlar om Ken Kaneki som efter en olycka får en organtransplantation från en ghoul, en sorts zombie-människa som måste äta människor för att överleva. Kaneki blir därmed en halv-ghoul och måste lära sig att leva både i människornas värld och i ghoulernas. Det finns flera serier om Kaneki och de andra karaktärerna i den här världen befolkad av ghouler 

 

Sandman av Neil Gaiman 

Serien handlar främst om Dream of the Endless, även kallad Morfeus. Han är en av sju usprungliga mäktiga väsen som alla styr över ett rike som delar deras namn. De är Dream, Destiny, Desire, Despair, Delirium (tidigare kallad Delight), Destruciton och Death. Serien börjar med att Dream lyckas fly från att ha varit fångad i årtionden. Vi får följa honom medan han försöker återta sitt rike och sina krafter. Vi får även möta olika karaktärer som på olika sätt påverkat eller påverkats av Dream och vad de fått för konsekvenser.   

 

Locke & key av Joe Hill & Gabriel Rodríguez 

Familjen Locke vaktar en mörk hemlighet. I deras familjegods, Keyhouse, finns mystiska nycklar som kan öppna mer än dörrar. Men där finns också ett fängslat monster som gör allt för att bli fri och använda den farligaste nyckeln av dem alla. Monstret lyckas från sitt fängelse iscensätta en tragedi som för familjen Locke tillbaka till Keyhouse 

 

Attack on titan av Hajime Isayama 

I en världs där resterna av mänskligheten lever bakom murar för att skydda sig från människoliknande och människoätande titaner, är militären det enda som vågar ta uppkampen mot monstren. Efter att Erens, Mikasas och Armins hemby blivit anfallen bestämmer de sig för att gå med i militären och lära sig slå tillbaka. Men var kommer egentligen monstren ifrån, och vad finns utanför murarna mer än monster? Det här är mangan bakom animesuccén som tagit världen med storm.  

 

Fox and little tanuki av Mi Tagawa 

Senzou är ingen vanlig svart räv, han är ett andedjur som fötts med stora krafter. Men efter att ha missbrukat dessa krafter blir han inspärrad i 300 år av solgudinnan. Men även efter att han blivit befriad fortsätter hans straff, för Senzou får till uppgift att ta hand om en liten tanukiunge. Sakta lyckas tanukin nästla sig in i Senzous hjärta och tillsammans går de på äventyr och får nya vänner. En både vacker och rolig inblick i japansk mytologi i serieformat. 

 

A silent voice av Yoshitoki Ōima 

Serien handlar om Shoya och Shoko, två klasskamrater som har en sak som skiljer dem åt. Shoko är döv och Shoya vet inte hur han ska hantera det. Han tar ut sin frustration på Shoko, vilket leder till att de båda blir utfrysta. Flera åt senare har Shoya insett sitt misstag och försöker att reparera skadan, på alla sätt han kan. Det här är en gripande och stark berättelse om hur det är att vara annorlunda och vilka konsekvenser mobbing kan få, inte bara för offret, utan också för förövare och åskådare.  

 

Percy Jackson av Rick Riordan 

Percy Jackson är en halvgud och därigenom är det hans öde att vara en hjälte som räddar världen från monster, titaner och andra faror tagna direkt ur den grekiska mytologin. Men som tur är han inte ensam utan har ett helt läger av andra halvgudar på sin sida. Följ Percys äventyr, nu i serie-format. 


W.I.T.C.H.  

Will, Irma, Taranee, Cornelia och Hay Lin. Fem till synes helt vanliga tonårstjejer, tills de får reda på att de är utvalda att skydda barriären mellan vår värld och en mystiskt plats vid namn Meridian. Genom att använda kraften hos de fyra elementen och kvintessensen (ett mystiskt femte ämne som förenar dem) måste de skydda barriären och stoppa alla monster som försöker ta sig in i vår värld från Meridian  


The walking dead av Robert Kirkman, Tony Moore och Charlie Adlard 

Polisen Rick Grimes vaknar upp på sjukhus efter att ha legat i koma, men världen han möts av är inte den han minns. Sjukhuset, ja hela staden, verkar övergiven och förstörd. Förutom de halvruttna lik som vandrar omkring och letar efter sitt nästa (människoformade) mål mat. Följ med Rick medan han försöker hirtta sin familj opch samtidigt lära sig navigera i denna nya, och skrämmande verklighet. Zombies har aldrig varit populärare och den här serien, både i serietidnings- och tv-format, är en av anledningarna.  

 

Det finns också en hel del serier och manga på stora biblioteket. Till exempel Black clover, Sword princess Amaltea, Guldkompassen och flera gamla klassiker som One piece, Neon Genesis Evangelion och Tintin 

God jul, gott nytt år och trevlig läsning! 

//Therese, skolbibliotekarie 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget