Ängeln och sparven

Det här är en självbiografi över Ali Zardadis första tid i Sverige. Han kom hit som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan tidigt 2016 och går nu gymnasiet i Sverige. Boken är mycket kort, bara knappt 50 sidor. I korta, ibland nästan poetiska, kapitel får vi veta mycket om Alis första tid i Sverige: hans tacksamhet för att få vara här, hans försök att förklara för sin mor vad en "tunnelbana" är och hans möten med nya personer och det nya språket, som han tycker verkar svårt att behärska.

Det här är en viktig liten bok, som ger röst och bakgrund åt de som kommer hit och som av vissa ses som enbart ett problem. Här finns drömmar, tankar, vilja. Det faktum att Ali varit så kort tid i Sverige och väljer att ge ut sina erfarenheter i bokform vittnar om någon som vill förklara, hjälpa oss att förstå.

Jag tyckte om den här lilla boken. Det är intressant att få följa en persons tankar om Sverige och hur det är att komma hit. Jag hoppas att Ali fortsätter skriva och att vi får veta mer om hans historia i fler böcker!

//Björn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget