Boktips - Odinsbarn

Odinsbarn av Siri Pettersen.

Förlag: B Wahlströms.

 Den här boken utspelar sig i en fantasyvärld med inslag av nordisk mytologi och folktro. Överlag påminner världen, människorna och hur de lever om vår egen järnålder och vikingatid. Den största skillnaden är att alla har svans och kan använda magi, vilket kallas för att famna efter kraften. De påminner därför mycket om de jättar som våra förfäder berättade historier om.

Boken följer Hirka, som i hela sitt liv trott att anledningen till att hon är den enda utan svans är att hon blev attackerad av en varg som nyfödd. Men när riten som alla femtonåringar går igenom för att avläsa deras inre kraft och ge dem skydd av från den allsmäktiga Siaren närmar sig bestämmer sig hennes far för att berätta sanningen. Han är nämligen inte hennes riktiga far, utan hittade henne i snön som nyfödd vid en magisk stencirkel. Hon var redan svanslös, vilket bara kunde betyda en sak. Hon var inte av ymsätt, utan ett odinsbarn från en annan värld som sprider rötas omkring sig. Han bestämde sig för att ta hand om barnet och för att skydda henne såg han till att hennes ursprung förblev dolt. Men när det visar sig att Hirka inte kan använda kraften riskerar hennes hemlighet att avslöjas.

Men Hirka var inte det enda som tog sig igenom den Magiska stenringen för snart femton år sedan. Och de varelser som följde med henne är allt annat än välvilliga. Hur ska Hirka både kunna skydda sig själv och sin far samtidigt som hon måste försöka rätta till ett misstag som hon fram tills nu inte ens känt till. Men en sak är säker, det är bara Hirka som kan stoppa varelserna, hon har bara ingen aning om hur. Hon kommer att behöva hjälp, men vem skulle vilja hjälpa ett odinsbarn? Kanske hennes barndomsvän Rime, som gått emot sin familj för att bli soldat istället för politiker? De brukade ju alltid hjälpa varandra när de lekte som barn. Men nu är leken på blodigt allvar och deras vänskap kommer att sättas på prov.

Odinsbarn är första delen i den spännande trilogin Korpringarna. De andra delarna heter Röta och Kraften. Siri Pettersen har även börjat på en ny serie i samma universum, Vardari, där första delen heter Järnulven.

Trevlig läsning!

//Therese, skolbibliotekarie

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget