Boktips - Queera tider

Queera tider av Edvard Summanen  är en utförlig, välskriven och framförallt viktig beskrivning av HBTQI-historien.  

Förlag: Rabén & Sjögren 

Boken börjar med en utförlig ordlista som inte bara förklarar de olika begreppen, utan även deras historia och hur de ändrat betydelse över tid. Sedan beskrivs queerhistorien från antiken till idag, men utan att bli torr och trist. Boken lyfter även fram speciella händelser (som den första prideparaden, som egentligen var ett upplopp) och viktiga personer (som drottning Kristina och Andreas Bruce, två historiska transpersoner). Boken är fylld med intervjuer av personer som på olika sätt bidragit till att förändra samhället till det bättre för HBTQI-personer. Det är inte bara det positiva som tas upp, utan även förföljelse och andra bakslag (som HIV-epidemin och dess påverkan på synen av homosexualitet).  

Det här är inte bara en bok för de som redan är insatta, utan för alla eftersom det här är ett viktigt ämne som borde vara allmän kunskap. Boken är dessutom full av fina och färgglada illustrationer som både kompletterar och förtydligar texten. Boken är dessutom full med tips på vidare läsning om ämnet och olika föreningar som man kan kolla upp.

Det här är helt enkelt en bok som verkligen behövs och som dessutom är intressant och läsvärd. Alla borde helt enkelt läsa den.  

 

Jag vill också passa på att tipsa om vår alldeles egna Regnbågshylla. Här kan ni hitta både fler faktaböcker om HBTQI och en massa bra skönlitterära böcker på ämnet. 




Trevlig läsning!

//Therese, skolbibliotekarie


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget