Nattskräck

Det här är den tredje delen i Magnus Nordins kortare, fristående skräckberättelser, och följer på Offerträdet och Jordkällaren. Just den här historien handlar om Karim, som hoppar in som barnvakt för sin flickvän Tova som är hemma och är sjuk, trots att han egentligen inte är jätteförtjust i barn.

Han får veta av Hugos mamma att Hugo lider av "nattskräck". Han kan plötsligt skrika och fäkta runt omkring sig, men hon förklarar att Karim inte bör göra någonting, utan låta Hugo vara tills det går över. Dörren till källaren är också låst, berättar mamman, eftersom Hugo ramlat nerför den en gång och slagit sig.

Kvällen släpar sig fram till Hugo får ett panikanfall. Karim bestämmer sig då för att lägga sig i samma rum som Hugo, för att hålla koll på honom. Men när Karim vaknar är Hugo borta. Var har han försvunnit, och vad är det han verkar så rädd för? När han letar runt i huset upptäcker han att källardörren är öppen...

Nattskräck är alltså Magnus Nordins tredje bok i det kortare formatet. Det passar Magnus Nordin väldigt bra; han ges en kort stund att introducera karaktärer och plats och det dröjer inte innan kusliga saker börjar hända. Berättelsen är aldrig stillastående. Jag gillade Nattskräck, även om jag kanske tycker att de två första böckerna är snäppet vassare historier. Men huvudkaraktären Karim känns verkligen utsatt, vilket är en förutsättning för skräcken som genre: han vill ju inte alls vara där han är. Och när allt går fel försöker han ändå ta ansvar för situationen. Om man inte gillar mörker och trånga utrymmen kommer den här historien att vara nog så ryslig.

//Björn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips: Pojken på bergets topp