Recension: När hundarna kommer, av Jessica Schiefauer

Tänk dig att du träffat någon som du verkligen tycker om. Men så händer något fruktansvärt som gör att allting runtomkring dig vänds uppochner. Lite så är det i Jessica Schiefauers nya bok När hundarna kommer.

Den handlar om några unga människor, om de två bröderna Isak och Anton, och om Ester, som blir kär i Isak. Isak är den äldre av de två bröderna, en ganska vanlig kille. Anton är den yngre brodern, som gärna vill passa in. När Anton börjar glida mot ett skinheads-gäng är det först ingen som riktigt märker något, mer än att han rakat av sig håret.

En kväll misshandlas en ung kille till döds. Isak och hans familj blir helt förstörda när Anton blir anhållen för dödsmisshandeln. Vad är det som har hänt? Hur kunde det omöjliga hända? Ester börjar också tillbringa mer tid med Isak. Ibland skolkar hon, orkar inte ta skolan på allvar längre. Istället vill hon vara där för Isak när han har det svårt.

Jessica Schiefauer har skrivit en bitvis riktigt bra roman. Den börjar urstarkt, en känner verkligen för karaktärerna. Särskilt Isak och Ester, som hittar varandra. Samtidigt känner en också med Anton som hamnar i fel sällskap. En vet att någonting hemskt måste hända långt innan det verkligen händer. Den känslan fångar författaren jättebra.

Om någonting kunde varit annorlunda i boken så känns slutet lite utdraget. Boken går lite på tomgång emellanåt, åtminstone jag satt och väntade på någon ny vändning i historien eller någon avgörande händelse. Och det kommer vändningar som ibland känns överraskande och bra, ibland lite fel. Jag tänkte ibland att "men sådär gör väl inte den karaktären, hen är inte så".

Men trots allt så är det inte mycket man kan klaga på i den här boken. Jessica Schiefauer känns som en bättre, mer utvecklad författare i den här boken än i hennes förra, Pojkarna. Historien är mörk och drabbande och bitvis så väldigt, väldigt bra. Vi som är gamla nog att minnas fallet med John Hron kommer att läsa in mycket av det i texten. De som är yngre får en historia som verkligen är värd att tänka på: vad som kan hända när det går helt galet fel. Och vilka konsekvenser det får för precis alla runtomkring.

Betyget blir 8/10

//Björn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget