Läst under lovet

Jullovet är slut för den här gången. Under lovet hann jag läsa några böcker, men inte så många som jag hade tänkt. Jag hann läsa 3,5 böcker under lovet

Skuggan i väggen och Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn
I Skuggan i väggen flyttar Mickaela (Micke) med sin mamma till en liten stad i norra Sverige. Det är inte första gången de flyttar, så Micke är van. Hon försöker smälta in med de nya klasskompisarna, särskilt den jobbiga Claudia. I klassen finns också Wille, som mest ställer till problem och aldrig säger något. I Mickes rum i huset finns något som ser ut som en skugga på väggen. När Micke ställer för saker för skuggan ramlar de ner, och saker flyttas i hennes rum. Vilka hemligheter döljer skuggan?

I Barnkolonin har Joel och hans syskon flyttat med sina föräldrar ut till ett gammalt vandrarhem. Föräldrarna ska rusta upp det och starta ett nytt vandrarhem där. Joel upptäcker snart att något känns fel. Han hör barngråt, ser ett konstigt ljus trots att det är helt mörkt runtomkring och träffar en obehaglig man som ingen annan verkar se. Är det Joel som håller på att bli helt tokig, eller är det något som väckts till liv i det gamla vandrarhemmet.

Båda böckera är bra, men Barnkolonin är bättre. Den är riktigt spännande, och man läser fort för att få reda på nästa vändning i historien. En riktigt bra skräck-/spökhistoria. Skuggan i väggen var okej, men inte lika bra som Barnkolonin. Båda handlar lite om samma saker, någon som flyttar mot sin vilja till ett nytt ställe och mystiska saker händer, men Barnkolonin har en bättre historia som griper tag ordentligt. Ni kommer att få höra mer av Kerstin Lundberg-Hahn under våren.

Miriam om natten av Maria Nygren
Maria Nygren har skrivit några riktigt bra böcker på kort tid, först 100 meter lycka, sedan Fjärde riket. Miriam om natten handlar om Miriam, som flyttat till Uppsala för att studera. Efter en fest räddar hon en annan student, Sofia, från att drunkna. Miriam råkar få med sig hennes handväska efter att ha räddat henne. I den ligger nycklarna till Sofias lägenhet. När Sofia sedan hamnar i koma börjar Miriam nästla sig in i hennes liv, och träffar hennes bror, Carl, som hon faller för. Hon säger att hon är Sofias vän trots att de aldrig egentligen pratat med varandra. Det enda Miriam vet om Sofia och hennes liv har hon läst i Sofias anteckningsbok som hon hittar i handväskan.

Det här var en riktigt bra bok som jag sträckläste på ett par timmar! Det är en bok som börjar bra och sedan blir mer och mer obehaglig ju mer Miriam snärjer in sig. Hon vill skapa sig en ny identitet men fastnar snart i fler och fler lögner. Och vad händer när Sofia vaknar ur koman? Miljöerna från Uppsala är väldigt bra beskrivna.

Sedan har jag läst halva Champion av Marie Lu, den sista delen i trilogin som började med Legend och fortsatte med Prodigy. Tyvärr känns inte den sista delen så bra ännu; de två första böckerna började mycket bättre. Jag avslöjar inget av handlingen eftersom det spoilar en stor del av de två första böckerna, men hittills är det inte mycket som händer i boken. Jag hoppas dock fortfarande på en vass avslutning.

Hoppas att ledigheten varit bra! Har ni hunnit läsa något under lovet? Tipsa i så fall!

Vänliga hälsningar
Björn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Recension: Mörkt svek

Boktips: Pojken på bergets topp